ecoTips voorbeelden

ecoTips voorbeelden

Opleidingen ecodesign en duurzaamheid in Vlaanderen. 2021 nr. 2

Duurzaamheid komt steeds vaker aan bod verscheidene opleidingen in het hoger onderwijs. Specifiek over ecodesign in strikte zin is er minder informatie te vinden. We bekeken de visie en insteek van de Master Productontwikkeling (UA), de Bachelor Industrieel Product Ontwerpen (HOWEST, Kortrijk), de Master Productdesign (Luca School of Arts, Genk), het Internationaal postgraduaat in Space & Service Design (Thomas More, Mechelen) en de ingenieursopleidingen van de KUL.


Duurzaamheidsinspanningen bij aluminiumproducent Aliplast. 2021 nr. 2

Aliplast is een Belgische producent van aluminium bouwproducten: ramen en deuren, veranda’s, gevelbekleding. Het bedrijf levert van Noord- tot Zuid-Europa en stelt in Lokeren 320 mensen tewerk. De voorbije jaren leverde het bedrijf al heel wat milieu-inspanningen inzake transport, energieverbruiken en het C2C-label voor een reeks producten. Het gaat verder op die weg.Van etensresten tot biogas en meststof. 2021 nr. 1

Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak, vooral in de westerse wereld. Een groot deel daarvan komt voor rekening van de huisgezinnen maar ook van de voedingsindustrie, kantines en de horeca. Dat kan binnenkort niet meer. Een Europese richtlijn die eind 2023 in voege treedt, werd door de Vlaamse overheid begin dit jaar al voor een deel omgezet in beleid. 

'Waste-to-product'-bedrijf Renewi is er al volop mee bezig.


Belgian Climate Action Network: ervaringsuitwisseling voor bedrijven. 2021 nr. 1

De Belgian Alliance for Climate Action (BACA) is een netwerk van bedrijven die klimaatdoelstellingen uitschreven of willen uitschrijven, maar die niet de juiste handvatten vinden om er concreet en efficiënt werk van te maken. Het BACA-netwerk biedt een plek om ervaringen en kennis uit te wisselen, inspiratie op te doen en andere ondernemers aan te moedigen door je eigen voorbeeld.


Klimaatactie omzetten in concreet gedrag niet zo gemakkelijk. nr. 2021 01

Klimaatverandering en andere milieuproblemen tegengaan en oplossen, vergt gedragsverandering. Hoewel we al meer dan dertig jaar wetenschappelijke data opbouwen over de stand van de klimaatverandering en al even lang beleidsmaatregelen nemen, verandert ons gedrag nauwelijks. Leuvense onderzoekers ontwikkelden een methode om echte gedragsverandering te meten.


Biodiversiteit enkel boeiend voor vogelliefhebbers? 2021 nr. 1

Doorheen Europa geniet slechts 15% van de natuurgebieden die onder de Habitatrichtlijn vallen, een goede beschermingsstatus. Voor 81% is de beschermingsstatus matig of slecht. Slechts een kwart van de dieren- en plantensoorten kent een goede bescherming. 

Wereldwijd maken wetenschappers zich zorgen over een zesde massa-uitstervingsgolf.


Vergunning ISVAG 2020 nr. 4

De intercommunale voor afvalverbranding ISVAG werd in het verleden vaak in verband gebracht met schadelijke uitstoot en ziektes in de buurt van Wilrijk en Aartselaar. Intussen en na heel wat discussie verkreeg ISVAG een vergunning voor de bouw van een nieuwe verbrandingscentrale op dezelfde plek. Daarbij wordt ingezet op 'landmark'-architectuur, duurzaamheid en de best beschikbare technieken. De opgewekte verbrandingswarmte wordt aan een warmtenet geleverd, voor bedrijven uit de buurt. 


Elektrische leasewagens 2020 nr. 4

Leaseplan Belgium en Polestar werken samen aan het in de markt zetten van elektrische leasingwagens. Polestar is een dochteronderneming van Volvo Cars (Zhejiang Geely Holding), die enkel elektrische wagens produceert. Het gaat niet zomaar om een marketingvondst: toen Leaseplan aan de eigen medewerkers een nieuwe wagen voorstelden, kozen 30 van de 40 onder hen voor een elektrische Polestar. De geesten rijpen dus en de Polestar zit dan ook al in het reguliere aanbod van LeasePlan.


Koolstofopvang 2020 nr. 4

Koolstofopvang of 'carbon capture' betekent het onttrekken van CO2 aan de verbranding van fossiele grondstoffen. Die CO2 kan dan ergens gestockeerd worden, of ingezet in andere productieprocessen. De techniek komt uit de fossiele industrie zelf, die sinds de jaren '70 CO2 weer in de grond pomp, om nog meer gas en olie te kunnen bovenhalen. Intussen staan we heel wat verder en wordt CO2 ingezet om nieuwe producten te maken, onder meer in ons land, wat perspectieven biedt. Niet iedereen is echter overtuigd van het nut van koolstofopvang. Het proces zou meer energie vergen dan het bespaart. Bovendien is de vraag of je daarmee niet eerder nieuwe productieprocessen ontwikkeld, die blijvend nood hebben aan CO2. 


Blue Gate Antwerp 2020 nr. 4

De zwaar vervuilde oude site 'Petroleum Zuid', tegen de Antwerpse stadskern kreeg een nieuwe bestemming. De plannen om dit historische brownfield om te vormen tot een voorbeeldig duurzaam bedrijventerrein zijn intussen in volle uitvoering. Het liep niet van een leien dakje en er zijn vele partijen betrokken. De ambities liggen bijzonder hoog. 


'Climate neutral Europe' Jos Delbeke 2020 nr. 1

Op 28 januari 2019 stelde Jos Delbeke, één van de grondleggers van het klimaatbeleid van de Europese Commissie in Leuvense zaal De Hoorn zijn boek ‘Towards a climate neutral Europe - curbing the trend’ voor. Europa is op weg naar een radicale milieu- en klimaatdoelstelling, die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aankondigde in de Green Deal. Hoe kwam dat tot stand, waar zitten de weerstanden?

SDG Bpost 2018 nr. 3

Weinigen weten het, maar BPost levert op heel wat vlakken toonaangevende duurzaamheidsinspanningen.

SDG Telenet 2018 nr. 3

In het telecomgebrijf Telenet beheert de Corporate Affairs Director het duurzaamheidsprorgramma. Telenet geeft er een eigen invulling aan.

Bamboe als bouwmateriaal 2018 nr. 2

Bepaalde bamboesoorten zijn andere werelddelen altijd al een nutsplant geweest. Bamboescheuten in een vele Oost-Aziatische gerechten gebruikt. Vele culturen in Oost-Azië en Latijns-Amerika bouwden huizen met bamboe als dragende constructie, dakmateriaal, vloeren, wanden. Dat illustreert de veelzijdigheid van deze grassoort. Sinds een tiental jaar is bamboe, in moderne en industrieel bewerkte vorm, ook bij ons doorgedrongen als nutsplant. 

SDG uitgeverij Vandenbroele 2018 nr. 2

Als je googelt op ‘uitgeverij Vanden Broele’, valt je oog al snel op ‘de aanstekelijkheid van duurzaamheid’. Van daaruit surf je verder naar de website duurzaamvandenbroele.be. Een uitgever die duidelijk wel gekozen heeft voor duurzaamheidsambities.

SDG Qpinch 2018 nr. 2

QPINCH is een spin-off van de Gentse Universiteit die een chemische warmtetranformator ontwikkelde. De basisvoeding voor de warmtetransformator is industriële restwarmte, die met een minimum aan elektriciteit via een chemische vloeistof opgepompt wordt tot een temperatuur die voor het betrokken industrieproces weer nuttig is.

SDG Efico 2018 nr. 2

Als koffiedrinker ken je Efico waarschijnlijk niet. Maar de kans is groot dat de koffie die je drinkt, via Efico tot bij jou gekomen is. Het bedrijf handelt in groene (ongebrande) koffiebonen en werd opgericht in 1926. En net dat zorgt volgens de woordvoerders voor een nauwe en generaties lang opgebouwde band met de koffieboeren. Daaruit ontstond een rijk en breed duurzaamheidsprogramma.

Interview Jean-Pascal Van Ypersele 2018 nr. 2

Professor Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog aan de Université catholique de Louvain (UCL), zetelde jarenlang in het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), waarvan hij tussen 2008 en 2015 vicevoorzitter was. Hoe ziet hij de evoluties in het klimaatdebat en de praktijk?

Paper Chain Forum 2018 nr. 1

Zullen de digitale evoluties ervoor zorgen dat bedrukt papier verdwijnt? En hebben we daarmee dan een milieuprobleem, namelijk de ontbossing, opgelost? Zouden we dan duurzamer bezig zijn?

Duurzaamheid in de boekenuitgeverij 2018 nr. 1

De papiersector wordt al jaren kritisch bekeken inzake duurzaamheid van productieprocessen en herkomst van het papier. Daar is intussen heel wat veranderd. Toch blijft de sector van de uitgevers van boeken onder de radar van de milieubeweging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x