natureplus

natureplus

Natureplus is een internationaal label voor gezonde en milieuverantwoorde bouwmaterialen uit natuurlijke grondstoffen. Het gaat daarbij over bekende en veel toegepaste materialen zoals baksteen, dakpannen, kalkzandsteen, minerale verven, hout enz. En ook over minder bekende natuurmaterialen, zoals isolatiematerialen uit plantaardige of dierlijke materialen zoals vlas, hennep, schapenwol, houtvezel, verven uit plantaardige oliën enz. 

De criteria om het label te behalen zijn streng. Enkel de best presterende materialen komen in aanmerking. We eisen dat de milieubelasting van de materialen laag is én dat ze onschadelijk voor de gezondheid zijn.

  • De milieubelasting van de materialen berekenen aan de hand van een LCA (levenscyclusanalyse), waarbij verschillende vormen van milieubelasting in elke fase van de ‘levenscyclus’ bekeken wordt: van bij de winning van de grondstof, over de productie, het transport en het gebruik, tot in de afvalfase.
  • Op vlak van gezondheid testen we het materiaal in een labo, om na te meten of er ongezonde emissies uit het materiaal vrijkomen.

Zowel voor de milieu- als de gezondheidsaspecten leggen we de strengste grenswaarden op.

De hoofdzetel van natureplus bevindt zich in Neckargemünd, bij Heidelberg in Duitsland. Er is een netwerk van contactpersonen en afdelingen in Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Zwitserland, Oostenrijk, Italië. Voor België is EOS de vertegenwoordiger. 

Als je meer wil weten over dit label met sterke criteria, kun je naar https://www.natureplus.org. Daar vind je onder meer de gelabelde producten, de criteria en de procedures.

Belgische fabrikanten die het label willen behalen, die meer uitleg of een persoonlijk contact wensen, kunnen contact opnemen met EOS.


Late lunch sessions 2022

Elke laatste woensdag van de maand organiseert natureplus online 'late lunch sessions' van 13 u tot 13.45 u over verschillende aspecten van milieuverantwoord en gezond bouwen.
De meeste zijn in het Duits, maar op 29 juni en 28 september zijn er sessies in het Engels.

Het is gratis, dus probeer het eens.

Meer info en inschrijvingen op de natureplus-website


Contacteer me

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x