NederBelgisch Magazine

NederBelgisch Magazine

Nieuwe Nederlandse ambassadeur - 2020 oktober

Wat zijn de ambities en prioriteiten van de nieuwe Nederlandse ambassadeur Pieter Jan Kleiweg De Zwaan  in België? 


Radio BNL 2020 september

Op paasmaandag 2020 ging een nieuwe radiozender in de ether: BNL, 100% muziek uit België en Nederland, met de nadruk op Nederlandstalige popmuziek.

Nederlandse boeren over de grens 2020 juli

Er zijn er de jongste jaren heel wat Nederlanders met boerderijen in België. Vaak gaat het niet echt over emigratie, maar over het uitbaten van een tweede filiaal. Hoe zit dat?

AI in misdaadbestrijding 2020 juli

Peter de Kock was filmmaker. Toen was hij politieman. Nu heeft hij een schatkamer aan data en verhaallijnen om misdaden op te lossen. Met zijn bedrijf Pandora Intelligence staat hij overheids- en veiligheidsdiensten bij om terroristische en moordaanslagen te voorspellen en te analyseren. Intussen is het cliënteel ook uitgebreid tot de privé-markt.

Benelux 2020 juli

Iedereen kent de Benelux. Van op school. Maar weinigen weten nog wat de Benelux precies doet en wat haar precieze bevoegdheden zijn ten opzichte van haar lidstaten én ten opzichte van de EU. De Benelux blijft de ‘proeftuin van Europa’.

Spoorontsluiting North Sea Port 2020 juni

In de haven- en kanaalzone Gent-Terneuzen stellen 525 bedrijven zowat 100.000 mensen tewerk. De Nederlandse en Belgische parlementen stemden onlangs in met de uitwerking van een grensoverschrijdende spoorontsluiting voor dit gebied.

Grenspark Groot-Saeftinghe 2020 juni

Het Grenspark Groot-Saeftinghe is een laat gevolg van de overeenkomsten tussen Vlaanderen en Nederland betreffende de verdieping van de Westerschelde: 4.500 ha aaneengesloten grensoverschrijdend natuurgebied. Het is één van de grootste getijdennatuurgebieden van West-Europa.

Corona-wrevel in grensgemeenten 2020 juni

Tijdens de eerste lockdown kondigde Belgisch Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem aan dat de grens met de buurlanden weer open zou gaan na het Pinksterverlof. De burgemeesters van de grensgemeenten, zeker aan Nederlandse kant, waren niet zo verheugd met die plotse mededeling.

BENEGO 2020 mei

Het Belgisch-Nederlands Grensoverleg is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten ten noorden van Antwerpen en ten zuiden van Breda. Het doel is om de samenwerking tussen gemeenten aan beide zijden van de landsgrens te bevorderen en om oplossingen te zoeken voor de specifieke problemen en praktische belemmeringen die grensgemeenten kennen.

Handelsbeurs 2020 februari

De Antwerpse Handelsbeurs, schittert weer in z’n negentiende-eeuwse neogotische glans. De prachtig gerenoveerde site is een internationale toplocatie voor bijzondere bedrijfs- en publieksevenementen, congressen en beurzen. De historiek en het verhaal erachter.

Olympiade Nederlands 2020 februari

De ‘Olympiade Nederlands’ test de kennis van de Nederlandse taal in al z’n aspecten bij leerlingen in Vlaanderen en Nederland vanaf 15 jaar. De Olympiade is een samenwerking tussen de Universiteiten van Utrecht, Antwerpen en de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2020 vond de eerste uitgave van de wedstrijd plaats. 

Stadsgraanzuiger 2020 januari

Sinds 2017 beheren de maritieme musea van Antwerpen en Rotterdam gezamenlijk een ‘graanzuiger’ of ‘graanelevator’ uit 1927. Graanzuiger 19 is de laatste nog werkende graanzuiger in Europa, dus het is een uniek stuk. Het gaat om een stoommachine, die oorspronkelijk op kolen (briketten) gestookt werd. 

Race zonnewagens 2020 januari

De World Solar Challenge wordt sinds 1987 tweejaarlijks georganiseerd in Australië. Nederlandse teams wonnen tot nu toe de meeste prijzen. In 2020 won het Belgische team. 

Frieten over de grens 2019 oktober

Een Nederlandse burgerlijk ingenieur die in België een frietkot opent? Een Belgische kok die een restaurant in Nederland ombouwt tot frituur? Een gesprek met beiden.

Beeldhouwer Nick Jonk 2019 oktober

In 1928 geboren in een arm boerengezin in Schermerhorn -deel van het poldergebied De Schermer-, begon Nic Jonk vanaf 1945 kunst te studeren in Amsterdam, tot schande van de familie. Hij overleed in 1994 in Alkmaar. Zijn zoon en schoondochter baten sindsdien het museum uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x