Boeiend bezoek aan Gramitherm en IsoHemp: koolstofopslag in gebouwen

Boeiend bezoek aan Gramitherm en IsoHemp: koolstofopslag in gebouwen

14 oktober 2021

Op 13 oktober organiseerde EOS is samenwerking met VIBE en studiereis naar Wallonië. De Waalse overheid doet heel wat om een regionale 'bio-based' economie te stimuleren en een eigen 'filière Wallonne' op te zetten. Zowel in de landbouwsector als in de industrie. Met succes. Zo slaagt het jonge bedrijf Gramitherm erin om gras uit bermbeheer en natuurgebieden te verwerken tot isolatiemattten. Enkele jaren geleden ontstond IsoHemp: een bouwblok uit hennepscheven en kalk. 

De matten van Gramitherm bestaan grotendeels uit grasvezels waar het vocht en de voedingsstoffen uit gehaald zijn. recyclagejute van afgedankte balen en een klein aandeel polyester smeltvezel. Het bedrijf maakt gebruik van een voormalige glasfabriekshal en betrekt al haar grondstoffen uit een omgeving van minder dan 300 km. Het scheiden en drogen van de grasvezels gebeurt in Vlaanderen.De hennepscheven die IsoHemp gebruikt, komen voornamelijk uit Noord-Frankrijk. Intussen loopt er onder meer in Wallonië een project om industriële hennep te telen op restgronden, om de landbouwgronden niet te moeten benutten. De scheven (de gebroken bast van de  hennepplant) worden gemengd met luchtkalk, hydraulische kalk. Het mengsel wordt koud in blokken van verschillende formaten geperst.  

De planten in beide materialen nemen tijdens hun groei koolstof op, houden die vast gedurende de levensduur van het materiaal én hebben vermeden dat een deel materialen die veel CO2-uitstoot veroorzaken, zoals beton of staal, geproduceerd moeten worden. Het is een toekomstgerichte visie die in wetenschappelijke kringen steeds meer weerklank vindt: gebouwen gebruiken als koolstof-opslagtanks. Dat is alleen mogelijk met materialen van plantaardige oorsprong die groeien met de kracht van de zon en de aarde en die weinig productie-energie vergen.  

Deze fabrieksbezoeken vonden plaats in het kader van de natureplus-week. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x