Het Konijn: gruwelijk mooie zwarte striproman

Het Konijn: gruwelijk mooie zwarte striproman

24 januari 2022

In opdracht van Stripgids nam ik de gruwelijk mooie striproman Het Konijn door en sprak met de auteur. Het Konijn  is een weerbarstige strip waar je niet in één lezing doorheen geraakt, tenminste als je alle betekenislagen wilt doorgronden. Deze dystopische zwarte fabel is het werk van de Servische multi-kunstenaar Sasha Jovanovich die in Amsterdam woont en werkt. 

De vernietiging van zijn vroegere vaderland en de opdeling van Joegoslavië in autonome staatjes, de perverse retoriek van de toenmalige Servische, Bosnische en Kroatische leiders, lieten een zware indruk op hem na. De nationalistische retoriek was niet besteed aan de vredelievende Jovanovich en hij verliet het land om een opleiding aan de Rietveldacademie in Amsterdam te volgen, een stad waar hij nog woont en die in Het Konijn vaak terugkomt.

Het Konijn is voor een deel het product van de jarenlange woede die hij over de Joegoslavische oorlogen voelde. Sasha Jovanovich werkte ooit als vertaler voor het Joegoslavië-tribunaal. Wat hij daar te lezen kreeg over oorlogsmisdaden, verkrachtingen en folteringen in zijn vroegere vaderland, trof hem diep. Het lijkt alsof sommige getuigenissen die hij voor het tribunaal las, terugkomen in Het Konijn

Maar het album gaat over meer. Het is een verhaal met vele lagen, opgebouwd met tijds- en plaatssprongen. Het eerste hoofdstuk speelt zich af in 18de eeuw, de rest grotendeels in een onbestemde toekomst. Het toekomstverhaal speelt zich bovendien in verschillende realiteiten, dimensies of universa tegelijkertijd af. Feit en fictie lopen door mekaar: wat is echt, wat is verzonnen of wat speelt zich af in een virtuele wereld waarin het brein en de bewuste geest van mensen gemanipuleerd en doorkruist worden? Verwijzingen naar verhalen voor de game-industrie, die parallel met de vrije wil gaan bestaan, liggen voor de hand. De lezer weet niet altijd wat echt is, of wat geprogrammeerd wordt in de hersenen van de hoofdrolspelers. Het verhaal heeft het dan ook over een ‘multiversum’; tegelijk en door elkaar bestaande realiteiten. Het één van de kernthema’s van Het Konijn. Eén van de personages zegt: 'Als je het kunt verzinnen, is het ooit ergens gebeurd". 

Dit is een verhaal over hubris, hoogmoed, overmoed en eigenwaan, het door de goden, verhalen, computers of machtige mensen geprogrammeerde noodlot waarin je willens nillens aan ten gronde gaat. Je kunt niet ontsnappen, je hebt het zelf niet gewild, je weet zelfs niet dat je het niet gewild hebt, waar het naartoe gaat of waarom het zo is. En toch wordt je gestraft. Door de goden, verhalen, computers of machtige mensen die het verhaal bedacht hebben. Het is tegelijk een verhaal over de gevolgen van hoe we met de aarde omgaan, hoe we omgaan met elkaar, hoe we de werkelijkheid definiëren… en de hubris die uit dat alles blijkt.

Zoek je naar een glad verhaal met een duidelijke plot? Dan ga je je tanden breken op Het Konijn. Wil je afdwalen in de krochten van de menselijke geest, hou je van mooie brute tekeningen vol duisternis, donkere kleuren, plotwendingen, en dystopische science fiction? Dan moet je Het Konijn zeker lezen.

Lees het artikel in Stripgids hier

Lees een gedetailleerde bespreking hier

Vind hier meer informatie over Stripgids

Het boek is prachtig uitgegeven door Scratch Books.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x