Margareta Van Oostenrijk

Margareta Van Oostenrijk

24 mei 2021

Onlangs verscheen bij de kleine uitgeverij Elena een bijzonder volledig en boeiend boek over Margaretha van Oostenrijk (1480-1530), van Johan De Cock.

Voor wie gebeten is door de geschiedenis van de Bourgondiërs en de Habsburgers: Margaretha staat op het kruispunt daarvan, als dochter van Habsburger Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië. Haar broer was Filips de Schone, hun grootvader Karel De Stoute.

Maximiliaan benoemde haar tot regentes of ‘landvoogdes’ van de Nederlanden: ze beheerde onze regio in naam van de keizer. Ze was geboren in Brussel en ze kende de streek. Na passages in Frankrijk en Spanje (twee van haar echtgenoten stierven telkens na een paar jaar), resideerde ze een groot deel van haar leven in Mechelen, waar ook onder meer de zoon van Filips de Schone, de latere keizer Karel V, onder haar toezicht stond en opgevoed werd. Aan het hof ontving ze de grootste denkers van haar tijd: Juan Luis Vives, Desiderius Erasmus, Hieronymus van Busleyden…

Margaretha speelde achter de schermen een grote rol en nam het regelmatig op tegen haar vader en neef, die achtereenvolgens keizer van het ‘Heilig Roomse Rijk’ waren. De heren waren niet vies van een oorlog meer of minder, maar Margaretha slaagde er in om de Nederlanden op haar eigen manier buiten de oorlogen te houden. Ze had uitgesproken diplomatieke talenten en nauwe banden met Aragon, Castilië, Bourgondië, Savoye, Engeland… Ze onderhandelde in naam van de keizers en ondertekende verscheidene (vredes)verdragen en overeenkomsten. Toch was ze zeker geen watje: als overtuigd katholiek was ze persoonlijk aanwezig bij ketterverbrandingen.  

Het boek levert niet alleen een gedetailleerd overzicht van het persoonlijke en politieke leven van deze opmerkelijk sterke dame, maar biedt ook een mooie inkijk in het reilen en zeilen aan het Mechelse hof: de taken en vergoedingen van de adellijke en andere hovelingen, rekeningen, reglementen, eetgewoontes en het rijke cultuurleven.  
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x