Nood aan cultuur!

Nood aan cultuur!

28 december 2020

Het 'zeurt' al een aantal maanden in mijn hoofd: 'live' cultuurevenementen bijwonen kan haast niet meer. Zoals met veel dingen: je beseft pas goed wat je gemist hebt, als je dan toch weer eens de kans krijgt om het mee te maken. Zo hebben we ons gisteren eindelijk nog eens gelaafd aan een heerlijke portie corona-veilige en toch 'live' cultuur, na maanden van drooglegging: Het Kunst-uur. Tweeëndertig schilderijen, de meeste van Vlaamse schilders uit de periode tussen 1887 en 1938. Telkens uitgelegd door bekende mensen die een persoonlijke band hebben met de schilder, het schilderij of de geschiedenis ervan. Een mooi uitzicht op de vele verschillende stijlen en grote meesters uit die tijd. Door de strikte timing en de specifieke belichting, word je mild gedwongen om elk werk lang genoeg te bekijken om er helemaal in te komen. Ontroerend mooi initiatief van de broers Joost en Hans Bourlon. 

De tentoonstelling deed me weer maar eens beseffen dat cultuur eten en drinken voor de geest is. De verschillende stromingen en stijlen die in Kunst-uur aan bod komen, confronteren je met de lieflijkheid en de wrangheid van het leven, de realiteitszin en de verbeelding van de makers, de bedrieglijkheid en de eerlijkheid van het uitgebeelde.  

De afbeelding is 'De slechte zaaier', een topwerk van Gustave Van de Woestijne: veel van hetgeen je zaait, komt slecht terecht. Maar dat mag je niet beletten om te blijven zaaien...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x