Oud filmpje Club van Rome: bevreemdend accurate voorspellingen

Oud filmpje Club van Rome: bevreemdend accurate voorspellingen

7 februari 2021

In 1968 ontstond de Club van Rome: een initiatief van de Italiaanse industrieel Aurelio Peccei en de Schotse chemicus Alexander King. Samen met hen uitten zesendertig Europese wetenschappers, topmanagers, voormalige hoge politici, bureaucraten en diplomaten hun bezorgdheid over de toekomst van onze planeet. Ze begonnen te studeren en te rekenen en vier jaar later verscheen de ophefmakende studie die wereldwijd de ogen opent: The Limits to Growth: a Global Challenge (De grenzen aan de groei)Eigenlijk voorspelden ze, op basis van de toenmalige kennis en met de mathematische modellen en berekeningen van toen, dat we de draagkracht van de aarde aan het overbelasten waren. Die boodschap kwam niet van ‘groene alternativo’s’, maar van een club met leden uit de gevestigde wereld. Donella en Dennis Meadows ontwikkelden het mathematische model aan het vooraanstaande MIT (Massasuchetts Institute of Technology).

Eigenlijk was een deel van die boodschap, maar zonder computers, al neergeschreven door de Britse geleerde Thomas R. Malthus (1766-1834) in An Essay on the Principle of PopulationWat men later de malthusiaanse catastrofe, genoemd heeft, betekent dat de voedselproductie niet langer kan voldoen aan de primaire behoeften van de almaar stijgende wereldbevolking.

De Club van Rome voegde daar een reeks milieucatastrofes aan toe. In latere jaren zijn de voorspellingen van de Club van Rome wel eens weggehoond, omdat ze niet bleken uit te komen. Achteraf bekeken komen ze wel uit, alleen wat later dan in de oorspronkelijke berekeningen. In dit filmpje legt Donella Meadows de berekeningen en voorspellingen uit: bevreemdend leerrijk. Op haar Youtube-kanaal vind je er nog meer.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x