Wat met niet beschermd onroerend erfgoed?

Wat met niet beschermd onroerend erfgoed?

22 december 2021

Onlangs schreven we een brochure over renovatie en onderhoud van hoeves (zie bericht 'EOS en Woestijnvos schreven brochure voor hoeve-eigenaars'). Tijdens het schrijven van die brochure viel het op dat er eigenlijk geen publiek consulteerbare lijsten bestaan van ervaren architecten en aannemers die respectvol omgaan met niet-beschermd erfgoed. De bekende grotere ervaren aannemers in dat domein, zijn vooral gericht op beschermde en/of grote erfgoedobjecten. Voor particuliere eigenaars van kleiner erfgoed is het meestal zelf zoeken naar de juiste aannemers en architecten.

Naar aanleiding van die vaststellingen, organiseerde EOS op 26 oktober in samenwerking met de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) het symposium ‘Waardevol en bedreigd: Wat met niet beschermd erfgoed?’ Ondanks de korte aankondigingstermijn, schreven meer dan 60 geïnteresseerden in. 

Het gaat dan ook over een enorm marktpotentieel voor renovatie: op de inventarislijst van het Agentschap Onroerend Erfgoed staan 88.000 objecten opgesomd, de meeste daarvan zijn niet-beschermde gebouwen. Dat is het topje van de ijsberg: 20% van alle woningen in Vlaanderen zijn namelijk voor 1945 gebouwd. Het overgrote deel van die 530.000 gebouwen zijn in goede staat.

Voor heel wat bouwheren, gemeentebesturen, erfgoedinstanties... zou zo'n lijst van erfgoedaannemers en -architecten nuttig en handig zijn. Vandaar dat we een project uitschreven om zo'n lijst op te stellen, gebaseerd op een aantal criteria. De lijst zou via een gratis website beschikbaar moeten zijn voor alle geïnteresseerde bouwheren. 

De presentatie die ik op de infonamiddag voorstelde, vind je hier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x